Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Magnetische Resonantie Imaging (MRI) is niet af, aldus Gustav Strijkers. In zijn oratie pleit hij voor meer aandacht voor generieke MRI-technologie die breed inzetbaar is.

Kerngegevens van evenement Op weg naar een MRI voor iedereen
Datum 30 juni 2016
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Strijkers, Gustav, hoogleraar AMC, Preklinische en Translationele Magnetic Resonance Imaging (MRI)
Fotograaf: Dirk Gillissen

MRI is een onmisbare medische techniek om afbeeldingen van het binnenste van het menselijk lichaam te maken. Door radiogolven in combinatie met een grote sterke magneet ontstaan signalen in het lichaam die een computer verwerkt tot een beeld. De MRI-scanner is niet meer weg te denken uit de dagelijkse diagnostische praktijk en alle ziekenhuizen in Nederland hebben er tenminste één.

MRI is in zekere zin een volwassen techniek en de indruk zou kunnen ontstaan dat de techniek af is. Dit is volgens Strijkers echter niet het geval. Hij stelt dat we voor een aantal spannende uitdagingen staan. Zo stelt nieuwe technologie ons in staat om MRI-scanners te maken met steeds hogere magnetische velden en betere hardware. Op methodologisch gebied is er behoefte aan nieuwe snelle imaging en beeldreconstructie. Ook is er vraag naar nieuwe gevalideerde en reproduceerbare MRI-technieken om pathologische afwijkingen in weefsel specifieker te karakteriseren en kwantificeren.

In het vakgebied van de MRI gaan ontwikkelingen razendsnel. Dat is boeiend, levert goede wetenschap op, maar er is ook een zeer grote valkuil. Veel nieuwe MRI-technologie komt niet verder dan een proof-of-concept-studie bij gezonde proefpersonen of hooguit een aantal patiënten. Strijkers pleit voor meer aandacht voor generieke MRI-technologie die breed inzetbaar is. Het voordeel voor de patiënt staat voorop; de techniek staat in dienst. Pas dan wordt het echt een MRI voor iedereen, besluit hij.

Dhr. prof. dr. ir. G.J. Strijkers, hoogleraar hoogleraar Preklinische en Translationele Magnetic Resonance Imaging (MRI): Een MRI voor iedereen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam