Faillissementsrecht geldt ter bescherming van de belangen van schuldeisers, maar keert zich in toenemende mate juist tegen die schuldeisers. Tot deze conclusie komt Rolef de Weijs in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Faillissementsrecht dreigt zich tegen schuldeisers te keren
Datum 1 juli 2016
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Weijs, Rolef de, hoogleraar FdR, Nationaal en Internationaal Insolventierecht
Fotograaf: Dirk Gillissen

Een faillissement is een procedure om schuldeisers, zoals leveranciers, zo veel mogelijk te voldoen. Het faillissementsrecht behoort dan ook primair de belangen van schuldeisers te dienen. Waar aandeelhouders bij winst en succes vooraan staan, staan zij bij een faillissement achter in de rij. In toenemende mate voeren aandeelhouders echter ook bij faillissement de regie en slagen zij erin de resterende waarde van de failliet gaande onderneming naar zich toe te trekken.

Het faillissementsrecht keert zich op verschillende manieren tegen de schuldeisers. Aandeelhouders financieren in Nederland steeds minder met kapitaal, en steeds meer met aandeelhoudersleningen die dan ook nog gedekt zijn door zekerheden. In geval van faillissement claimt de aandeelhouder dan voorrang boven de gewone schuldeisers. Het ondernemen verwordt daarmee tot ‘een spel zonder nieten’.

Ook kunnen aandeelhouders de zogenoemde ‘pre-pack’-procedure misbruiken om uit faillissement goedkoop de onderneming te kopen met achterlating van onbetaalde schuldeisers. Tot slot ontbreken in Nederland regels die bepalen dat bij reorganisaties en akkoordprocedures de gewone schuldeisers volledige voorrang kunnen eisen boven aandeelhouders. Met al deze ontwikkelingen tezamen dreigt het faillissementsrecht in zijn eigen tegendeel terecht te komen.

Dhr. prof. dr. R.J.  de Weijs, hoogleraar Nationaal en Internationaal Insolventierecht: Wanorde? Hoe het faillissementsrecht zich tegen schuldeisers dreigt te keren.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie