Het gebruik en de functies van oude kaarten zijn relevant voor onderzoekers, studenten, docenten, bibliothecarissen, archivarissen, vrijetijdshistorici, landschapsdeskundigen, monumentenzorgers, planners, beleidsmakers, tentoonstellingscuratoren, kaartverzamelaars en -liefhebbers. Aangezien er grote raakpunten bestaan tussen al die mensen en bijhorende studievelden, zijn kruisverbanden en samenwerking tussen verschillende disciplines, benaderingen, mensen en instellingen van cruciaal belang. Dit betoogt Bram Vannieuwenhuyze in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Kruisverbanden en samenwerking cruciaal in het omgaan met oude kaarten
Datum 23 september 2016
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Prof. dr. Bram Vannieuwenhuyze, bijzondere leerstoel historische cartografie, FGw
Fotograaf: Dirk Gillissen

Historisch-cartografen moeten zich van hun kant openstellen en in toenemende mate leren omgaan met big data, levenslang leren, time management en keuzestress.

Vannieuwenhuyze stelt in zijn oratie de vraag centraal wat we moeten doen met de honderdduizenden oude kaarten die in onze publieke en private bibliotheken en archieven worden bewaard. Hij licht vier clusters van functies toe: de ontsluiting van oude kaarten via catalografie; de illustratieve en visualiserende kracht van oude kaarten; oude kaarten als bron voor historische analyses en bewijsvoering; en het contextualiseren van oude kaarten. Voor elk van deze ‘omgangsvormen’ met oude kaarten schetst hij een aantal actuele trends en toekomstperspectieven, die hij illustreert aan de hand van concrete voorbeelden.

Dhr. prof. dr. B.J. Vannieuwenhuyze, bijzonder hoogleraar Historische cartografie: Geschud, maar nog niet gelegd. Oude kaarten, vergeten verhalen, nieuwe perspectieven.

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk