Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In zijn oratie roept Remco Raben de vraag op welke verhalen de koloniale en postkoloniale geschiedenis over ‘Indië’ zijn gaan beheersen. In de geschiedschrijving van Indonesië en Nederland is Indië de twistappel van de koloniserende Nederlander en de nationalistische Indonesiër geworden.

Kerngegevens van evenement Wie spreekt voor het koloniale verleden?
Datum 28 september 2016
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
dhr. prof. dr. Remco Raben, hoogleraar Koloniale Geschiedenis, FGw
Fotograaf: Dirk Gillissen

Ook de hernieuwde aandacht voor de koloniale geschiedenis van de laatste jaren lijkt het zwart-witte beeld van de koloniale geschiedenis te hebben versterkt, betoogt Raben. Uiteraard werd de koloniale samenleving gekenmerkt door diepe en soms onoverbrugbare scheidslijnen, die hun sporen hebben nagelaten in de literatuur, de herinnering en de geschiedenis. Maar is het koloniale verleden geheel te reduceren tot een geschiedenis van fragmentatie? Wat was ‘Indië’ eigenlijk? En van wie? Deze vragen maken het volgens Raben noodzakelijk om te onderzoeken welke ervaringen de inwoners van Indië/Indonesië deelden en waar zij elkaar kruisten en raakten: koloniale geschiedenis als grensoverschrijding.

Dhr. prof. dr. R. Raben, bijzonder hoogleraar Koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis, vanwege de Stichting Indisch Herinneringscentrum: Wie spreekt voor het koloniale verleden? Een pleidooi voor transkolonialisme.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam