Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Nederland is een waterrijke delta, die vooral in de winter grote aantallen watervogels herbergt. Deze watervogels zijn afkomstig uit een groot achterland en Nederland heeft dan ook een internationale verantwoordelijkheid voor hun ‘gunstige staat van instandhouding’ stelt Bart Nolet in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement De bewegingen van watervogels
Datum 4 november 2016
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Nolet, Bart, hoogleraar FNWi, Bijzonder leerstoel Waterfowl Movement Ecology
Fotograaf: Dirk Gillissen

Veel watervogels trekken in de zomer naar het noorden om daar te broeden, vaak niet in één ruk, maar via tussenstops. Daar tanken ze bij om hun trek te kunnen vervolgen. Om de snelheid van de lange afstandstrek te kunnen begrijpen, moeten we volgens Nolet inzoomen op hun bewegingen op kleinere schaal, omdat die bepalen hoe snel ze voedsel kunnen vinden. Waarheen, wanneer, hoe en waartoe watervogels bewegen bepaalt waar grote concentraties van watervogels ontstaan. Nolet bestudeert de bewegingen van watervogels om hun trek te kunnen begrijpen, de zwakke schakels daarin op te sporen en hun rol bij de verspreiding van andere organismen en virussen, zoals vogelgriep, te voorspellen.

Dhr. prof. dr.  B.A. Nolet, bijzonder hoogleraar Waterfowl Movement Ecology: De ecologie van gaan en staan: vogels in beweging.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam