Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Blootstelling aan lage concentraties antibiotica in de agrarische sector vormt een risico voor de ontwikkeling van resistentie in de gezondheidszorg. Dit probleem staat centraal in de oratie van Benno ter Kuile.

Kerngegevens van evenement Antibioticaresistentie: de weg naar de minste weerstand
Datum 23 november 2016
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Kuile, Benno ter, hoogleraar FNWI Microbiële Voedselveiligheid en antibiotica resistentie
Benno ter Kuile (foto: Dirk Gillissen)

Gebruik van antibiotica in de landbouw draagt bij aan de resistentieproblemen binnen de gezondheidszorg. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ondersteunt daarom onderzoek aan de UvA naar de naar de factoren die de ontwikkeling en verspreiding van resistentie beïnvloeden. Resistentie ontstaat doordat bacteriën worden blootgesteld aan niet-dodelijke concentraties van antibiotica. Deze resistentie kan spontaan ontstaan door aanpassing van processen in de cel en/of door genmutaties. Daarnaast vindt overdracht plaats van resistentiegenen van cellen die al resistent zijn naar gevoelige acceptorcellen, die vervolgens eveneens resistent worden. Maatregelen die de agrarische sector de afgelopen jaren heeft genomen om het verbruik van antibiotica te verminderen, hebben de prevalentie van resistentie al verminderd.

Door slimmer gebruik en verbetering van de toedieningsmethoden kan echter nog meer winst geboekt worden, betoogt Ter Kuile. Hij benadrukt dat in het bijzonder blootstelling aan lage concentraties antibiotica voorkomen dient te worden.

Dhr. prof. dr. B.H. ter Kuile, bijzonder hoogleraar Microbiële Voedselveiligheid en antibiotica-resistentie in de voedselketen: Antibioticaresistentie: de weg naar de minste weerstand.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam