Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

‘Hoe gaat het met u?’ is een vraag die we elkaar in het dagelijks leven vaak stellen en waarop we meestal het antwoord ‘goed’ verwachten. Hulpverleners gaan echter vaak uit van een minder positief antwoord. Het vanuit deze professionele invalshoek aan iemand kunnen vragen hoe het met hem of haar gaat, vraagt oefening - soms hulpmiddelen - en is een voorwaarde voor goede zorg. Dit stelt Wilma Scholte op Reimer in haar oratie.

Kerngegevens van evenement Naar een optimale zorg voor hartpatiënten
Datum 21 december 2016
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Bijz. hoogleraar Complexe zorg, Wilma Scholte
Wilma Scholte op Reimer (bron: HvA)

Hoe het met een hartpatiënt gaat, is afhankelijk van de ernst van de hartziekte. Toch is dat niet het enige wat telt. Want bij de vraag ‘Hoe gaat het met u?’ gaat het niet alleen om ‘de ziekte’, maar ook om ‘de zieke’ en de betekenis of gevolgen die ziekte voor iemand heeft. Bij hartpatiënten met ook andere ziektes is inzicht in hoe het met iemand gaat en wat de belangrijkste problemen zijn daarom van groot belang.

Het aantal hartpatiënten met meerdere ziektes neemt sterk toe: steeds meer patiënten overleven een hartinfarct, worden ouder en krijgen meerdere ziektes tegelijkertijd. Bij de zorg voor deze patiënten zijn veel verschillende soorten hulpverleners betrokken, wat deze zorg complex maakt.

Kennis die ooit ontwikkeld is voor patiënten met enkel en alleen een hartziekte, is niet als vanzelfsprekend toepasbaar bij hartpatiënten die daarnaast ook andere ziektes hebben. Welke kennis is er nodig voor een zo goed mogelijke zorg voor deze sterk groeiende groep van hartpatiënten? Deze vraag staat centraal in de oratie van Scholte op Reimer.

Mw. prof. dr. W.J.M. Scholte op Reimer, bijzonder hoogleraar Complexe Zorg: Hoe gaat het met U?

Deelname

Toegang vrij.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam