Loet Leydesdorff gaat tijdens zijn oratie in op de verschillen en overeenkomsten tussen de communicatie van informatie, kennis en betekenis. Hij beoogt inzicht te geven in de samenhang van zijn onderzoeksprogramma van de afgelopen dertig jaar, onder meer op het gebied van universiteit-industrie-overheidsrelaties.

Kerngegevens van evenement De ontwikkeling van kennis in wetenschappelijke communicatie
Datum 30 juni 2011
Tijd 16:00 -16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

Loet Leydesdorff gaat tijdens zijn oratie in op de verschillen en overeenkomsten tussen de communicatie van informatie, kennis en betekenis. Wetenschappelijke kennis krijgt vorm via de uitwisseling van argumentaties. De ontwikkeling van wetenschap kan daarom als een communicatiesysteem worden bestudeerd. Wetenschap genereert nieuwe betekenislagen die oudere overschrijven. Zo verwachten we vandaag de dag bijvoorbeeld zuurstof in te ademen en geen zogeheten phlogiston (zoals men in de achttiende eeuw dacht). In wetenschappelijke communicatie worden toekomstig mogelijke toestanden theoretisch gespecificeerd en gemodelleerd. Een model dat gedreven wordt door selectie van toekomstige toestanden, werkt anders dan een biologisch model dat selecteert op toestanden die al zijn opgetreden. De werking van de communicatie van verwachtingen op bestaande systemen kan ook worden gemeten, bijvoorbeeld in de mate waarin een economie knowledge-based is geworden. Leydesdorff laat een aantal voorbeelden zien, bijvoorbeeld met de kaart van Nederland. In welke gebieden is de economie knowledge-based, in welk opzicht en waarom? Leydesdorff beoogt inzicht te geven in de samenhang van zijn onderzoeksprogramma van de afgelopen dertig jaar op het gebied van universiteit-industrie-overheidsrelaties, het meten en in kaart brengen van relaties tussen wetenschappelijke tijdschriften, en de effectiviteit van het simuleren van knowledge-based innovaties.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Toegang vrij