Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Computers worden steeds krachtiger en maken het mogelijk steeds grotere simulaties uit te voeren. In dit licht bezien is het van toenemend groot belang dat de gebruikte numerieke methoden optimale complexiteit hebben. Rob Stevenson bespreekt wiskundige technieken die tot dergelijke algoritmen leiden.

Kerngegevens van evenement Multischaalmethoden in de numerieke analyse
Datum 30 september 2011
Tijd 16:00 -16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

De wiskundige modellering van verschijnselen uit wetenschap en techniek leidt in de meeste gevallen tot een stelsel van differentiaalvergelijkingen voor de gezochte grootheden. In het algemeen zal de oplossing van zo'n stelsel benaderd moeten worden op de computer met behulp van een numeriek algoritme.

De vooruitgang in de ontwikkeling van de computers en dat van de numerieke wiskunde hebben het mogelijk gemaakt dat voor gecompliceerde stelsels van differentiaalvergelijkingen in korte tijd een nauwkeurige benadering van de oplossing gevonden kan worden. Een gevolg is dat waar men vroeger werkte met dure schaalmodellen en bijvoorbeeld windtunnel-experimenten, tegenwoordig auto's, vliegtuigen en ruimtevoertuigen ontworpen worden met behulp van computersimulaties.

Dergelijke simulaties worden ook gebruikt voor onder andere het ontwikkelen van medicijnen en voor het onderzoeken van problemen uit de deeltjes- en astrofysica. Computers worden steeds krachtiger en maken het mogelijk steeds grotere simulaties uit te voeren. In dit licht bezien is het van toenemend groot belang dat de gebruikte numerieke methoden optimale complexiteit hebben. Dat wil zeggen dat het aantal benodigde rekenoperaties evenredig is met het aantal onbekenden, en dus bijvoorbeeld niet kwadratisch groeit met dit aantal.

Rob Stevenson bespreekt wiskundige technieken die tot dergelijke algoritmen leiden.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij

Dhr. prof. dr. R.P. Stevenson, hoogleraar Toegepaste Analyse: