Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Onze maatschappij is afhankelijk van steeds complexere softwaresystemen. Om te garanderen dat zulke systemen zich correct gedragen is zowel logica als coalgebra nodig, zo stelt Yde Venema tijdens zijn oratie. Logica en informatica zijn op die manier onlosmakelijk verstrengeld in een wiskundige dualiteit.

Kerngegevens van evenement Algebra en coalgebra: bespiegelingen in de logica
Datum 28 oktober 2011
Tijd 16:00 -16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
dhr. prof. dr. Yde Venema,Medewerker FNWI, hoogeleraar Logica, i.h.b. de Mathematische Logica en grondslagen van de Informatica. Foto Jeroen Oerlemans

Cruciale sectoren van onze maatschappij zijn in toenemende mate afhankelijk van steeds complexere softwaresystemen. Een belangrijk doel van de theoretische informatica is het ontwerpen van methoden en technieken die kunnen garanderen dat zulke systemen zich correct gedragen, en blijven gedragen. De coalgebra biedt een wiskundig kader waarin het begrip gedrag op een heel abstracte, maar uniforme manier kan worden gemodelleerd. In de afgelopen eeuw heeft de logica zelf zich verbreed tot een algemene theorie van de symbolische representatie en het gebruik van informatie, met niet alleen toepassingen in de informatica maar ook in bijvoorbeeld de taalkunde, de wijsbegeerte en de economie. Om door de bomen het bos nog te zien ontwikkelen logici krachtige wiskundige theorieën. Hier is een voorname rol weggelegd voor de klassieke leer der algebraïsche logica, zo stelt Yde Venema tijdens zijn oratie. Deze maakt op haar beurt gebruik van inzichten uit de algebra en de topologie. Zo zijn de logica en de informatica onlosmakelijk verstrengeld in een wiskundige dualiteit.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij

Dhr. prof. dr. Y. Venema, hoogleraar Logica, in het bijzonder de Mathematische logica en grondslagen van de Informatica: