In zijn oratie beschrijft Jan Nijman de hernieuwde belangstelling voor ‘urban studies’. Deze is deels wetenschappelijk is, maar wordt ook gedreven door de behoefte aan ‘relevante’ kennis voor de overheid, het bedrijfsleven en andere belangengroepen. Een goed moment voor een kritische doorlichting van dit interdisciplinaire vakgebied, zo stelt hij.

Kerngegevens van evenement Belangstelling voor ‘urban studies’ gedreven door behoefte aan relevante kennis
Startdatum 30 mei 2012
Einddatum 27 juni 2012
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

De wereld is onderhevig aan een stedelijke revolutie. Deze revolutie is enige decennia geleden begonnen en zit momenteel in een hoge versnelling. Net zoals bij de industriële stedelijke revolutie in de tweede helft van de negentiende eeuw is de huidige revolutie nauw gerelateerd aan de opkomst van een nieuwe dominante productiewijze: de informatie-economie. In de huidige revolutie liggen de centra van snelle urbanisatie met name in China en India, maar de repercussies zijn wereldwijd. Ook steden als New York en Amsterdam zijn door deze revolutie de laatste drie decennia diepgaand hervormd op zowel economisch, sociaal, ruimtelijk en politiek vlak. In zijn oratie beschrijft Jan Nijman dat de hernieuwde belangstelling voor ‘urban studies’ deels puur wetenschappelijk is, maar ook wordt gedreven door de behoefte aan ‘relevante’ kennis voor de overheid, het bedrijfsleven en andere belangengroepen. Een goed moment daarom voor een kritische doorlichting van de wetenschappelijke en maatschappelijke relevantie van dit interdisciplinaire vakgebied, zo stelt hij.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411