Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het vakgebied van de Moleculaire Celbiologie bevindt zich op het grensvlak van biochemie en cellulaire biologie en is gericht op het ophelderen van de moleculaire basis van celfunctie. Hierbij wordt een breed scala aan technieken gebruikt waarbij de microscopie een centrale plaats inneemt.

Kerngegevens van evenement Beeldvorming in de celbiologie
Datum 28 september 2012
Tijd 16:00

Binnen de afdeling Moleculaire Celbiologie van Sanquin, een not-for-profit organisatie die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt, wordt de beweging van bloedcellen van bloed naar weefsel (transendotheliale migratie) onderzocht. Nadruk ligt hierbij op de rol van het endotheel: de enkele laag cellen die de binnenkant van onze bloedvaten bekleedt. Bij het proces van transendotheliale migratie zijn een groot aantal adhesie-moleculen en signaleringscomponenten in de endotheelcellen betrokken, waarvan Peter Hordijk in zijn oratie een selectie in meer detail zal bespreken.

Daarnaast is de rol van het cellulaire cytoskelet in het bepalen van celvorm, het aansturen van celbeweging, en het controleren van adhesiemoleculen op het celoppervlak ook een belangrijk aspect van het onderzoek van de afdeling waar Hordijk werkzaam is. Naast de beeldvorming die ontstaat door goed te kijken naar cellen en hun componenten en dat vast te leggen (‘afbeelden’), is ook beeldvorming van de cellulaire machinerie in de vorm van modellen en hypotheses (‘inbeelden’) een zich snel ontwikkelend aspect van dit vakgebied. In zijn oratie bespreekt Hordijk hoe deze beide manieren van beeldvorming onze kennis van cellulaire mechanismen hebben gevormd en hoe het vakgebied en bijbehorende technologie zich ontwikkelt.

 

Dhr. prof. dr. P.L. Hordijk, bijzonder hoogleraar Moleculaire celbiologie van Celmigratie: Je weet niet wat je ziet! Beeldvorming in de Celbiologie.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.