Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Een chirurg is geen artiest. Creativiteit is in zekere mate nodig voor ad hoc oplossingen in onverwachte situaties. Echter, creativiteit moet vooral worden aangewend voor innovatie die niet leunt op de ad hoc creativiteit van de artiest, maar op de creatieve oplossingen die bijdragen tot voorspelbare zorg en zorguitkomst.

Kerngegevens van evenement Bouwkunst en besliskunde in de buikchirurgie
Datum 26 september 2012
Tijd 16:00

Onderzoek van de laatste jaren heeft veel veranderd in de buikchirurgie, als het gaat om diagnostiek bij buikpijn, behandeling van buikinfecties zoals ernstige peritonitis en latere gevolgen zoals darmfalen. Met toegenomen kennis zullen chirurgen - als het goed is - de juiste beslissingen kunnen nemen; besliskunde steunt op kennis en constante vernieuwing van kennis.
Echter, ondanks goed onderzoek is er ook veel niet veranderd. Bijvoorbeeld waarom maken we nog steeds een buikoverzichtfoto bij buikpijn, terwijl het nut nihil is. In haar oratie behandelt Marja Boermeester onder meer hoe dat komt. Hoe we beslissingen nemen, kennis tot ons nemen, en hoe we observeren en observaties verwerken en opslaan, wordt beïnvloed door een aantal (psychologische) aspecten. Informatie verwerken we onlogisch en gebiased, en ook de wereld om ons heen zien we niet perfect. Dit komt onder meer door het IKEA-effect, cognitieve dissonantie, inattentional blindness en change blindness

Wetenschap en wetenschappelijk toetsen, meten en wegen is nodig om emotie, vooringenomenheid, angst en herinneringen (last result carried forward) niet de overhand te laten nemen bij medische beslissingen of gezondheidsadviezen. Het lijkt natuurlijk heel lucratief om te snoeien in dure buikpatiënten, maar wie gaat beslissen welke darmfalenpatiënt, die uitzicht heeft op herstel al is het tegen hoge kosten, wel of wie niet behandeld mag worden? Hun levensverwachting is immers vele jaren na een geslaagd traject met operatie, dus zeer kosteneffectief. Het antwoord op de zorgkosten in het algemeen zit in het doelmatig inzetten van interventies in het basispakket met een bewezen effectiviteit en op goede gronden.

 

Mw. prof. dr. M.A. Boermeester, hoogleraar Chirurgie van abdominale infecties: Bouwkunst en besliskunde in de buikchirurgie.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.