Marieke van Ham stelt in haar oratie de rol van de B-cel in het afweersysteem centraal. Volgens klassieke dogma’s dient de B-cel alleen om antistoffen te vormen tegen infectieuze micro-organismen. De B-cel heeft daartoe vaak hulp nodig van T-cellen. Nieuwe ontdekkingen laten zien dat de B-cel meerdere afweerfuncties heeft.

Kerngegevens van evenement De B-cel als dirigent van immuniteit
Datum 4 oktober 2012
Tijd 16:00
mw. prof. dr. Marieke van Ham, FNWI, hoogleraar Biologische Immunologie

Bij de wisselwerking tussen B- en T-cel blijkt de B-cel ook een dirigerende rol te hebben en de functie van de T-cel te sturen. Dit heeft effecten op andere afweerreacties, waaronder het doden van geïnfecteerde of afwijkende cellen. Deze ontdekkingen hebben mogelijk belangrijke gevolgen voor klinische toepassingen op het gebied van auto-immuniteit en vaccinatie.

De leerstoel Biologische Immunologie vormt een samenwerkingsverband tussen het Swammerdam Institute for Life Sciences van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica en Sanquin Bloedvoorziening. Het heeft tot doel het immunologisch academisch onderwijs te bevorderen om nieuwe generaties onderzoekers op te leiden en immunologisch onderzoek te stimuleren.

Mw. prof. dr. S.M. van Ham, hoogleraar Biologische Immunologie: Feel the B-T. De B-cel als dirigent van immuniteit.

Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.