Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Van oudsher is de behandeling van patiënten met een kwaadaardigheid van het maag-darm- en leverstelsel een moeilijke procedure. Vrijwel nooit is hierbij slechts één specialist betrokken, maar is het een samenwerking tussen diverse specialisten. Het slaan van bruggen tussen deze specialisten - bijvoorbeeld chirurgen, internist-oncologen en bestralingsartsen - is een absolute voorwaarde voor de beste behandeling. Dit staat centraal in de oratie van Jean Klinkenbijl.

Kerngegevens van evenement Een oncologische brug naar de toekomst
Datum 10 oktober 2012
Tijd 16:00

Het aantal nieuwe patiënten met een kwaadaardigheid van het maag-darm-leverstelsel, zal tot 2020 met ongeveer 15% stijgen. Dit beslaat slokdarm-, dikkedarm- en endeldarm- en lever-, alvleesklier- of galwegkanker. Alleen voor maagkanker wordt een daling van de incidentie verwacht. Een extra reden voor verregaande centralisatie en optimalisatie van de zorg rondom deze kwetsbare patiëntengroepen, betoogt Klinkenbijl.

De patiënt staat hierbij in het middelpunt: alle zorg is rondom de patiënt georganiseerd; professioneel, snel, vriendelijk, gastvrij en van hoge kwaliteit. Deze brug is geslagen; de overbrugging is daar. En daarmee wordt topzorg geleverd aan de individuele patiënt met kanker van het maag-darm en leverstelsel. Dat is het centrum GIOCA, het Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam, een begin van een brug naar de toekomst.

 

Dhr. prof. dr. J.H.G. Klinkenbijl, hoogleraar Chirurgische oncologie: Over bruggen en overbruggen; de chirurgische oncologie verbonden.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.