De bedrijfsgeschiedenis onderzoekt mensen in hun bedrijvigheid. Het vak bloeit als nooit tevoren, maar er kan nog veel meer mee dan op dit moment gebeurt, stelt Joost Jonker in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Kennis over bedrijfsgeschiedenis breed relevant
Datum 9 november 2012
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
dhr. prof. dr. JPB (Joost) Jonker Hoogleraar hoogleraar FGw: Bedrijfsgeschiedenis, inclusief de sociale aspecten foto: Jeroen Oerlemans

Jonker vindt bijvoorbeeld dat we vergeten zijn waarom sectoren als de gezondheidszorg, woningbouwcorporaties of nutsbedrijven ooit overheidsdiensten zijn geworden. Daardoor weten we ook niet goed welke prikkels we moeten aanleggen om ze succesvol te privatiseren of marktconform te laten opereren, met allerlei brokken tot gevolg.

De bedrijfsgeschiedenis kan dat soort kennis erg goed leveren. Zusterdisciplines als de boekwetenschap, kunstgeschiedenis of architectuurgeschiedenis laten zien hoeveel meerwaarde bedrijfshistorische inzichten zouden kunnen opleveren voor bijvoorbeeld de medische geschiedenis, zodat we de bedrijfsmatige kanten van de gezondheidszorg leren begrijpen. Die inzichten zou je ook willen hebben om het werk van kunstenaars, schrijvers, of advocaten beter te begrijpen. Er ligt dus nog een geweldig terrein van onderzoek open voor wie zijn verbeelding gebruikt.

Dhr. prof. dr. J.P.B. Jonker, bijzonder hoogleraar Bedrijfsgeschiedenis, inclusief de sociale aspecten: Alle ogen gericht op Kwatta? De relevantie van de bedrijfsgeschiedenis.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411