Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Voor een juiste afstelling van ons energiemetabolisme is niet alleen de hoeveelheid en samenstelling van ons voedsel belangrijk, maar ook het tijdstip waarop we eten. Dit stelt Andries Kalsbeek in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Nerveuze hormonen en verwarde klokken
Datum 7 december 2012
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

Kalsbeek doet onderzoek op het gebied van de neuro-endocrinologie. Deze discipline bestudeert de wisselwerking tussen hormonen en hersenen in gezondheid en ziekte. Zijn onderzoek richt zich momenteel op twee hersengebieden: de nucleus suprachiasmaticus en de nucleus arcuatus in de hypothalamus.

De nucleus suprachiasmaticus bevat de biologische klok verantwoordelijk voor het dagelijkse slaap/waak-ritme, maar ook de dag/nachtritmes in veel hormonen en het energiemetabolisme. De nucleus arcuatus is een ideale plaats voor het opvangen van metabole signalen uit de bloedbaan: enerzijds door de aanwezigheid van receptoren voor metabole hormonen,  zoals insuline, ghreline en leptine, en anderzijds door de semi-permeabele bloed-hersenbarrière. De communicatie tussen deze kernen en perifere organen verloopt niet alleen via klassieke endocriene mechanismen, maar ook via het autonome zenuwstelsel. Zo kan de hypothalamus zorgdragen voor een optimale aanpassing van eetgedrag en metabolisme aan een veranderende omgeving, zoals de tijd van de dag, de beschikbaarheid en samenstelling van voedsel, en het aan- of afwezig zijn van ziekte en stressoren.

 

Dhr. A. Kalsbeek, hoogleraar Experimentele Neuro-endocrinologie: Nerveuze hormonen en verwarde klokken.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname 

Toegang vrij