Is er zicht op een nieuw begin voor de economie en de bedrijfskunde? Dit is een van de vragen die centraal staat in de oratie van Alexander Rinnooy Kan.

Kerngegevens van evenement Economie en bedrijfskunde maakten dramatische ontwikkeling door
Datum 8 maart 2013
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Dr. A.H.G. Rinnooy Kan

Een nieuw begin aan de universiteit na langdurige afwezigheid noodt Rinnooy Kan tot terugblikken en vooruitkijken. In de vijfendertig jaar die verstreken sinds zijn vorige oratie, die hij hield in Rotterdam, is niet alleen het universitaire stelsel enorm gegroeid in omvang en kwaliteit. Ook de twee vakgebieden van toen en nu, economie en bedrijfskunde, hebben dramatische ontwikkelingen doorgemaakt.

De bedrijfskunde slaagde er niet in om de eerdere beloftes van de interdisciplinaire aanpak in te lossen; de economie stelde in de omgang met de grote financieel-economische crisis van de laatste jaren ook veel van Rinnooy Kans vakgenoten teleur. De wiskunde, zowel overschat als ondergewaardeerd, kon daaraan uiteindelijk niet veel toe- of afdoen.

Als universiteitshoogleraar aan de UvA zal Rinnooy Kan - in samenwerking met Paul Schnabel, universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht - reflecteren op de bijzondere sociaal-economisch-culturele kwaliteiten van Nederland. Daarnaast gaat hij studenten middels een aantal universitaire masterclasses attenderen op eisen van zorgvuldigheid in het benutten van wetenschappelijke kennis die aan academici mogen worden gesteld.

Dhr. prof. dr. A.H.G. Rinnooy Kan, universiteitshoogleraar Economie en Bedrijfskunde: Opnieuw beginnen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411