Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Naast ‘pillen’ en ‘praten’ is er een derde categorie van behandelingen bij psychische problemen. Deze bestaat uit allerlei varianten van cognitieve trainingen of kortweg ‘trainen’, stelt Reinout Wiers in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Cognitieve training helpt in de strijd tegen verslaving
Datum 29 mei 2013
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
R.W.H.J. Wiers

Wiers betoogt dat cognitieve trainingen een derde categorie van interventies is. Cognitieve trainingen grijpen direct in op cognitieve processen die een belangrijke rol blijken te spelen bij allerlei psychische problemen, van verslaving tot angst. In een aantal studies heeft Wiers met zijn onderzoeksgroep laten zien dat trainen mensen helpt bij het overwinnen van verslavingen, met effecten tot een jaar na de training. Zijn boodschap is niet dat trainen andere behandelvormen overbodig zal maken, maar wel dat bij veel problemen varianten van gecomputeriseerde cognitieve training een bijdrage kunnen leveren aan herstel. Het is daarbij volgens hem interessant om optimale combinaties te vinden van de drie ingrediënten (pillen, praten en trainen) voor verschillende problemen bij verschillende mensen. Praten kan voor motivatie zorgen om te trainen, en wellicht kan het effect van training met pillen versterkt worden. Wiers gaat niet alleen vervolgonderzoek doen naar de effecten van cognitieve trainingen; hij gaat deze ook toepassen door studenten combinaties van praten en trainen aan te bieden.

Dhr. R.W.H.J. Wiers, hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie: Pillen? Praten? Trainen! Cognitieve trainingen bij verslaving en andere psychische problemen. 

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij