Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In zijn oratie zet Brian Burgoon een alternatieve koers uiteen om het liberalisme opnieuw in te bedden in onze westerse democratieën. Hiermee wordt de combinatie van openheid en sociale bescherming herclaimd.

Kerngegevens van evenement Wereldeconomie gebaat bij economische openheid met verbeterde sociale bescherming
Datum 6 juni 2013
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
B.M. Burgoon
Foto: Jeroen Oerlemans

Een grote prestatie van westerse democratieën is de naoorlogse combinatie van internationale economische openheid ten opzichte van goederen, kapitaal en mensen, en sociale economische bescherming door royale welvaartsstaten en arbeidsstandaarden. Deze combinatie, het ‘ingebed liberalisme’, is sinds lang in een crisis beland, ten gevolge van de aanhoudende recessie en andere politieke en economische krachten die welvaartsstaten en openheid onder druk zetten.
Veel onderzoekers denken dat we nu moeten kiezen tussen openheid en bescherming: tussen een wereld waarin wij de felle concurrentie van mondiale openheid kunnen aanvaarden - slechts met gesaneerde welvaartsstaten en arbeidsstandaarden, óf een wereld waarin wij onze sociale bescherming behouden door ons af te sluiten van de mondiale economie.
In zijn onderzoek analyseert Burgoon hoe openheid en welvaartsstaten elkaar beïnvloeden, en spoort hij uitvoerbare hervormingen op waardoor gehandhaafde economische openheid gecombineerd kan worden met verbeterde welvaartsstaatsbescherming. Door het liberalisme op die manier opnieuw in te bedden kunnen wij onze wereldeconomie open houden door het ook menselijker te maken.

Dhr. prof. dr. B.M. Burgoon, hoogleraar Internationale en vergelijkende politieke economie: Political Economy of Re-embedding Liberalism.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij