Arian van Asten richt zich in het eerste deel van deze dubbeloratie onder meer op de vraag of een grote investering in forensisch onderzoek te rechtvaardigen is. Maurice Aalders beschouwt in het tweede deel het forensische onderzoekslandschap met de positie die de biofysica daarin kan hebben, en de nog braakliggende gebieden die vaak enorme kansen bieden voor het opzetten van (multidisciplinair) onderzoek.

Kerngegevens van evenement De positie van forensische chemie en biofysica in het onderzoekslandschap
Datum 13 september 2013
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
dhr.. prof. dr. Arian van Asten, medewerker FNWI, hoogleraar Forensische Analytische Chemie
Dhr. prof. dr. A.C. van Asten. Foto: Jeroen Oerlemans.

Arian van Asten

Waarom spenderen ontwikkelde landen grote hoeveelheden geld aan forensisch onderzoek en expertise? En is dit een investering die rendeert en te rechtvaardigen is? Waarop zou forensische innovatie zich de komende jaren moeten richten om een nog grotere bijdrage te leveren aan een veilige en rechtvaardige samenleving? Deze vragen staan centraal in de oratie van Arian van Asten.

Door forensische instituten te zien als technologisch hoogwaardige informatieleveranciers is het mogelijk om een gedetailleerde ‘waarde-analyse’ te maken van het forensische onderzoek en van de diverse expertisegebieden. Uit een diepere analyse kunnen de factoren worden gedestilleerd die de toegevoegde waarde van een forensisch onderzoek bepalen : bewijswaarde, relevantie, kwaliteit, snelheid en kosten. Het belang van deze factoren licht Van Asten verder toe. Door middel van de analyse is het mogelijk om op basis van ontwikkelingen en wensen in de strafrechtsketen en de stormachtige ontwikkelingen in diverse wetenschappelijke en technologische gebieden een waardevol en krachtig forensisch innovatieprogramma te definiëren. Van Asten illustreert dit met voorbeelden uit de forensisch analytische chemie.

Dhr. prof. dr. A.C. van Asten, bijzonder hoogleraar Forensische Analytische Chemie: Over de waarde van waarheid

dhr. prof. dr. Maurice Aalders, medewerker AMC, hoogleraar Forensische Biofysica
Dhr. prof. dr. ing. M.C.G. Aalders. Foto: Jeroen Oerlemans.

Maurice Aalders

Forensische biofysica is een multidisciplinair vakgebied waarmee - gebaseerd op de fysische principes zoals de interactie tussen licht en materialen - forensische informatie verkregen kan worden van biologische sporen. Wanneer forensisch onderzoek van een afstand wordt bekeken, wordt meteen duidelijk dat er in het verleden vooral is geïnvesteerd in het ontwikkelen van geavanceerde analytische chemische en chemisch-biologische laboratoriumtechnieken. Daarmee vergeleken zijn de technieken die worden gebruikt op de plaats-delict zeer basaal en moet de forensisch onderzoeker nog steeds met minimale technologische hulpmiddelen de sporen vinden en vastleggen, terwijl deze handelingen toch de basis vormt van de hele forensische keten.   Maurice Aalders beschouwt tijdens zijn oratie het forensische onderzoekslandschap met de positie die de biofysica daarin kan hebben en de nog braakliggende gebieden die vaak enorme kansen bieden voor het opzetten van (multidisciplinair) onderzoek. Hij legt de rol uit die het Co van Ledden Hulsebosch centrum daarin kan spelen. Om te zien of het licht de waarheid kan brengen volgt Aalders tijdens de oratie het traject van het krijgen van een idee tot aan de implementatie van een nieuwe optische techniek in de forensische praktijk.
Dhr. prof. dr. ing. M.C.G. Aalders, bijzonder hoogleraar Forensische Biofysica: De waarheid aan het licht.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Toegang vrij.

De oratie van dhr. van Asten begint om 16.00 uur: de oratie van dhr. Aalders om 16.30 uur.

Symposium Forensic Science

Voorafgaand aan de dubbeloratie vindt een minisymposium plaats waarbij het officiële startsein wordt gegeven voor het Co van Ledden Hulsebosch Centrum, the Amsterdam Center for Forensic Science and Medicine. Dit in aanwezigheid van de kleinzoon van de vermaarde Amsterdamse politiedeskundige Co van Ledden Hulsebosch.

Tijd: 13.00 - 15.00 uur.

Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.