Burgers overal ter wereld eisen in toenemende mate en op zeer verschillende manieren dat politieke leiders verantwoording afleggen, zoals gebeurde tijdens de Arabische Lente. Marlies Glasius stelt tijdens haar oratie dat verkiezingen en burgerrechten daarbij als een noodzakelijke, maar niet voldoende voorwaarde worden beschouwd.

Kerngegevens van evenement Democratiseringsproces autoritair regime moeilijk te voorspellen
Datum 25 september 2013
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
mw. prof. dr. marlies Glasius, hoogleraar FMG, Politicologie, i.h.b. Internationale Betrekkingen
Foto: Jeroen Oerlemans

Autoritaire staten staan niet op uitsterven, maar zijn van aard veranderd door globaliseringsprocessen. De toegang tot ICT en media, de invloed van internationale niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en de toename in grensoverschrijdend verkeer van mensen stellen autoritaire regeringen voor nieuwe uitdagingen, maar ook voor nieuwe mogelijkheden ten aanzien van het onder controle houden van burgers.

De opkomst van democratiseringsbewegingen in dit soort landen laat zich volgens Glasius moeilijk voorspellen. Dit komt onder andere omdat activisten niet op machtsovername of zelfs op vrije verkiezingen uit zijn, maar op verandering van de maatschappij. De visies op democratie van westerse activisten in bewegingen als Occupy en de Indignados, en democratiseringsactivisten in bijvoorbeeld Cairo en Moskou, vertonen diepe overeenkomsten. Zij zien verkiezingen en burgerrechten als minimumvoorwaarden voor democratie. Maar deze activisten zien democratie eveneens als een diepere cultuur die in de maatschappij - op de werkvloer, in de buurt en binnen het gezin - moet wortelen. Deze aspiraties worden zelfs in geval van een succesvol transitieproces slechts zeer gedeeltelijk waargemaakt, maar net zo vaak - zoals momenteel in Egypte - worden ze in bloed gesmoord.

Glasius vindt dat het feit dat noch internationale noch lokale mensenrechtenorganisaties hebben gevraagd om een onderzoek door het internationaal strafhof naar de recente gewelddaden van leger en Moslimbroeders in Egypte boekdelen spreekt over de reputatieschade die het internationale strafrecht heeft opgelopen in haar korte bestaan. Hiervoor zijn drie redenen aan te voeren: de te hooggespannen verwachtingen over wat internationaal strafrecht voor de mensenrechten zou kunnen bereiken; de ‘autistische’ manier waarop aanklagers en rechters met hun sociale omgeving omgaan; en de manier waarop charismatische verdachten als Slobodan Milošević, Radovan Karadžić of Charles Taylor retorisch gebruikmaken van de politieke beperkingen van de strafhoven.

Desondanks kunnen ook controversiële processen zoals dat tegen Charles Taylor met succes de boodschap overbrengen dat niemand boven de wet staat, en zij die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen verantwoording schuldig zijn.

Mw. prof. dr. M.E. Glasius, hoogleraar Politicologie: Authoritarianism, Activism and Accountability in a Global Age.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie