Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Samenwerking initieert en optimaliseert het zien en gezien worden - zowel in zorg, onderwijs als onderzoek - binnen de musculoskeletale radiologie, betoogt Mario Maas in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement De zichtbaarheid van de radiologie
Datum 20 september 2013
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Dhr. prof. dr. Mario Maas, medewerker AMC, hoogelaraar Radiologie
Foto: Jeroen Oerlemans

Radiologische beelden moeten digitaal zichtbaar zijn voor iedereen (geschoold of ongeschoold, dokter of geen dokter). Toekomstige artsen moeten daarom leren niet naar deze beelden te ‘kijken’, maar ze vooral te ‘zien’. Artsen, voor wie deze beelden een geïntegreerd onderdeel zijn van hun werk, moeten onderwijs over het intensiever leren zien gezamenlijk ontwikkelen, zodat de behandelteams van elkaar leren en hetzelfde gezien wordt. Wanneer de ondersteunende radioloog en de behandelend poortspecialist in gezamenlijkheid elkaars visie op de beelden delen, worden de essentiële zaken gezien en wordt de behandeling optimaal ingezet.

Maas is in het bijzonder geïnteresseerd in de diagnostische ondersteuning bij geblesseerde (top)sporters. Met zijn onderzoeksgroep gaat hij op zoek naar radiologische prognostische parameters, zodat voorspellingen over sportterugkeer en -blessure recidief wetenschappelijk te kunnen onderbouwen.

Maas richt zich tevens op de ontwikkeling van radiologische criteria die het aanslaan van (kostbare) behandelingen kunnen opsporen (zogenoemde biomarkerontwikkeling). Hoe eerder goed behandelresultaat (of het uitblijven hiervan) kan worden vastgesteld, hoe meer kosteneffectief de behandeling kan zijn.

De (musculoskeletale) radioloog kan bovenstaande zaken alleen aanpakken wanneer hij gezien wordt. Strategieën om de zichtbaarheid van de radiologie te bevorderen moeten daarom onderdeel zijn van de radiologische werkwijze, besluit Maas.

Dhr. prof. dr. M. Maas, hoogleraar Radiologie, in het bijzonder de musculoskeletale radiologie: Zien en gezien worden.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij