Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Verwachtingen spelen een belangrijke rol in economische dynamische besluitvormingsproblemen, betoogt Jan Tuinstra in zijn oratie. Laboratoriumexperimenten kunnen inzicht geven in de manier waarop die verwachtingen gevormd worden.

Kerngegevens van evenement Laboratoriumexperimenten geven inzicht in economische besluitvorming
Datum 24 oktober 2013
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
dhr. prof. dr. Jan Tuinstra, medewerker FEB, hoogleraar Wiskundige Economie

Hoe verwachtingen gevormd worden is van groot belang voor een beter begrip van een aantal belangrijke economische fenomenen, zoals conjunctuurgolven, financiële en macro-economische crises en bank runs

Bijvoorbeeld, als beurshandelaren verwachten dat de koers van een aandeel gaat stijgen, zullen ze dat aandeel gaan kopen en zal de koers daardoor ook daadwerkelijk stijgen. Deze terugkoppeling van verwachtingen naar gerealiseerde economische grootheden is kenmerkend voor dynamische economische besluitvorming. In dit proces kan inzicht worden verkregen door laboratoriumexperimenten, waarbij deelnemers voorspellingen moeten doen in hypothetische economische omstandigheden. Tuinstra gaat in op de achtergrond van de rol van verwachtingen in economische modellen en op de lessen die we uit de laboratoriumexperimenten kunnen trekken voor het beschrijven van die verwachtingen. Hij bespreekt tevens de implicaties van deze resultaten voor het optimale economische beleid.

Dhr. prof. dr. J. Tuinstra, hoogleraar Wiskundige economie: Grote verwachtingen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij