Kindersterfte in Afrika is sterk afgenomen, maar nog steeds twintig maal hoger dan in Europa. Verbetering van zowel de kwaliteit en kwantiteit van kindergeneeskundig onderzoek ter plaatse als van de kindergeneeskundige kennis bij Nederlandse ontwikkelingsorganisaties kan mogelijk bijdragen aan betere zorg en indirect aan sterftereductie. Dit betoogt Michaël Boele van Hensbroek in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Kindergeneeskundig onderzoek in Afrika vraagt om nieuwe benaderingen
Datum 30 oktober 2013
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Dhr. prof. dr. Michaël Boele van Hensbroek, bijzonder hoogleraar Global Child Health
Foto: Jeroen Oerlemans

Hoe is het gesteld met de verbetering van de gezondheid van kinderen op wereldniveau? Hoewel het 4de Millennium-Development-Goal (reductie van kindersterfte met twee derde) in 2015 niet zal worden gehaald, is de kindersterfte in de afgelopen vijftig jaar sterk afgenomen. Zorgwekkend is echter dat de kindersterfte in Afrika nog steeds veel hoger is dan in Europa. Mede als gevolg van beperkte onderzoekscapaciteit en -kwaliteit ter plekke zijn nog veel vragen onbeantwoord. De Global Child Health Group (GCHG) zet zich met succes in voor de verbetering van kwaliteit en kwantiteit van lokaal kindergeneeskundig onderzoek. Voor de beantwoording van de vele onderzoeksvragen zijn echter nieuwe benaderingen nodig. De aanpak gericht op syndroom, in plaats van op  ziekte, is een goed voorbeeld van zo’n nieuwe benadering.

Daarnaast zou een betere samenwerking tussen wetenschap en zorgverlening de gezondheid van kinderen op wereldniveau ten goede komen, stelt Boele van Hensbroek. Het is van groot belang dat de uit wetenschappelijk onderzoek voortgekomen inzichten in de praktijk worden vertaald door de zorgverlenende instanties. De Nederlandse ontwikkelingsorganisaties (ngo’s) spelen een belangrijke rol hierin, maar missen vaak de nodige expertise op het gebied van de kindergeneeskunde. Dit kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van de door hen geleverde hulp. Deze expertise is in Nederland wel aanwezig en kan gecoördineerd worden vanuit de academische wereld.

Dhr. prof. dr. M. Boele van Hensbroek, bijzonder hoogleraar Global Child Health: Global Child Health: Can we make a difference?.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie