Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De overheid dient zeer terughoudend te zijn met het gebruik van noodbevoegdheden, omdat dit kan leiden tot een uitholling van onze rechtsstaat. In het bijzonder moet worden voorkomen dat noodbevoegdheden in het recht worden vastgelegd en zo een meer permanent karakter krijgen. Dit betoogt Marc de Wilde in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Gebruik van noodbevoegdheden kan rechtsstaat uithollen
Datum 8 november 2013
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Dhr. prof. dr. (Marc) de Wilde
Foto: Jeroen Oerlemans

In de afgelopen jaren hebben overheden in toenemende mate hun toevlucht genomen tot het gebruik van noodbevoegdheden. Zo worden noodbevoegdheden ingezet om verdachten van terrorisme op te sporen en voor onbepaalde tijd gevangen te houden. Maar ook in de financiële sfeer wordt op grote schaal gebruikgemaakt van noodbevoegdheden, onder meer om banken en zelfs landen voor faillissement te behoeden.

Het toenemende gebruik van noodbevoegdheden heeft grote gevolgen voor onze rechtsstaat. Doordat de controle op noodbevoegdheden beperkt is, bestaat het gevaar dat de overheid de noodsituatie aangrijpt als excuus om ongestraft de rechten van burgers te schenden en de wensen van het parlement te negeren. Dit risico is des te groter naarmate de crisis voortduurt en het gebruik van noodbevoegdheden een meer blijvend karakter krijgt. In dat geval kan het frequente gebruik van noodbevoegdheden ertoe leiden dat de democratische en rechtsstatelijke garanties van de constitutie worden ondergraven en geleidelijk een meer autoritaire vorm van bestuur wordt geïntroduceerd. De geschiedenis kent daarvan verschillende voorbeelden.

De Wilde gaat in zijn oratie na welke rechtsnormen door de geschiedenis heen zijn ontwikkeld om misbruik van noodbevoegdheden te voorkomen en waarom deze normen in sommige contexten wél en in andere niet effectief zijn gebleken.

Dhr. dr. M. de Wilde, hoogleraar Algemene Rechtsleer: Uit nood geboren: constitutionele verandering in tijden van crisis.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij