Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De analyse van demografische ontwikkelingen – zowel op micro- als op macroniveau – komt steeds centraler te staan bij het ontwikkelen van ruimtelijk beleid. Dit betoogt Dorien Manting in haar oratie.

Kerngegevens van evenement Demografische ontwikkelingen steeds bepalender voor ruimtelijk beleid
Datum 1 november 2013
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
mw. prof . dr. Dorien Manting, hoogleaar FMG
Foto: Jeroen Oerlemans

Demografische ontwikkelingen vormen een belangrijke verklaring voor allerlei ruimtelijke ontwikkelingen. Een goed voorbeeld hiervan is de periode tussen het moment waarop jongeren het huis uit gaan en het moment waarop ze een eigen gezin vormen. Deze periode duurt steeds langer in vergelijking met vroeger. In de jaren zeventig kregen jongeren vaak voor hun 25ste een eerste kind; tegenwoordig vindt gezinsvorming steeds vaker plaats na het 30ste levensjaar. Doordat het krijgen van kinderen wordt uitgesteld, trekken jongvolwassenen steeds later de stad uit met als gevolg dat steden steeds sneller groeien. Het ruimtelijk gedrag van (jong)volwassenen – onder andere wat betreft wonen, mobiliteit en vrijetijdbesteding – is onder invloed van deze demografische veranderingen dan ook heel anders dan vroeger.

Mw. prof. dr. D. Manting, bijzonder hoogleraar Bevolkingsdynamiek en ruimtelijke ontwikkelingen: Ruimtelijk beleid kan niet zonder demografische analyse.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij