Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Effectieve ouderenzorg betekent weten wanneer te behandelen, te behouden en te berusten. Dit stelt Sophia de Rooij in haar oratie.

Kerngegevens van evenement Goede ouderenzorg is weten wanneer te behandelen, te behouden of te berusten
Datum 29 november 2013
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Mw. prof. dr. (Sophia) de Rooij
Foto: Jeroen Oerlemans

Gezond ouder worden betekent voor degene die er al over heeft nagedacht niet alleen zo lang mogelijk gezond blijven, dus voorkomen, uitstellen en adequaat behandelen van ziekten, maar ook het voorkomen of dragelijk maken van beperkingen en ongemakken die de oude dag kunnen vergezellen. Behoud van fysiek functioneren is de sleutel tot zelfredzaamheid, sociaal participeren, waardigheid en welbevinden.

In de fase waar niet alleen ziekten maar ook beperkingen hun intrede hebben gedaan en een acute ziekte om direct handelen vraagt, dient dit handelen vooral de doelen van de patiënt na te streven en niet per se gericht te zijn op technische ingrepen ten behoeve van levensverlenging. Bij goede ouderenzorg gaat het om weten wanneer te behandelen, te behouden of te berusten. Dit vraagt om tijdige communicatie en afstemming met ouderen en hun naasten. Randvoorwaarden zijn adequate scholing van artsen, verpleegkundigen en van de ouderen zelf. Ook telt een optimale inzet van technologie, zorgvuldig afgestemd op vraag en mogelijkheden van de gebruiker. Wetenschappelijke inzichten ondervangen daarnaast onheuse onderbehandeling.

Effectieve ouderenzorg is het antwoord dat al het bovenstaande omvat, maar waarvan de invoering onnodig vertraging oploopt door het huidige schottenstelsel van de zorg. Deze onderwerpen en revolutionaire zorgoplossingen staan centraal in De Rooij’s oratie.

Mw. dr. S.E.J.A. de Rooij, hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder Geriatrie-Ouderengeneeskunde: Effectieve ouderenzorg: prioritijd, kwalitijd en serendipitijd.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij.