Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het recht van de mensenrechten en het internationaal strafrecht hebben dezelfde historische achtergrond. De twee rechtsgebieden hebben zich sindsdien echter onafhankelijk van elkaar ontwikkeld. Toch blijven ze diep op elkaar inwerken. De relatie tussen mensenrechten en het internationaal strafrecht staat centraal in de oratie van Guénaël Mettraux.

Kerngegevens van evenement De uitdaging van mensenrechten in internationale straftribunalen
Datum 13 december 2013
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Prof. Dr. Guénaël Mettraux
Foto: Jeroen Oerlemans

Het recht van de mensenrechten is een schild voor burgers tegen de staat, terwijl het internationaal strafrecht wordt ingezet om ze te beschermen tegen individuen voorbij de staat.

Het recht van de mensenrechten wordt opgevat als een noodzakelijke voorwaarde én als de rechtvaardiging van het strafproces. Het is ook een hulpmiddel die de wet en procedures van internationale straftribunalen vormgeeft. Op die manier komen de twee rechtsgebieden samen wanneer het recht van de mensenrechten een middel wordt om excessen van het internationaal strafrecht te begrenzen en te beperken, en het tegelijkertijd dient als controle op (te) onbeperkte rechtvaardigheid.

Dhr. dr. G.Y.J.M. Mettraux, hoogleraar Internationaal strafrecht, met een bijzondere focus op internationale strafvordering: The Challenge of Human Rights in War Crimes Trials.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij