Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Voor jeugdigen met ernstige gedragsproblemen zijn er interventies die - in ieder geval theoretisch - veelbelovend zijn door te voldoen aan de zogenoemde 'What Works'-principes. Het effect hiervan in ons land is nog maar in beperkte mate aangetoond. Meer onderzoek naar de werkzaamheid van interventies is dringend noodzakelijk. Jan Hendriks betoogt in zijn oratie dat behandeling op maat is aangewezen; er bestaat niet zoiets als Haarlemmerolie in de forensische orthopedagogiek.

Kerngegevens van evenement Wondermiddel bestaat niet in forensische orthopedagogiek
Datum 12 december 2013
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Dhr. prof. dr. J. Hendriks
Foto: Jeroen Oerlemans

Forensische orthopedagogiek houdt zich bezig met de moeilijkste gevallen binnen de jeugdzorg. Het gaat om jeugdigen die beschermd dienen te worden tegen hun omgeving of juist een gevaar vormen voor hun omgeving. Het doel van de forensische orthopedagogiek is om het werk in de praktijk van alledag wetenschappelijk te onderbouwen door onder meer onderzoek te doen naar de kwaliteit van de risicotaxatie, de diagnostiek, de behandeling en specifieke interventies die jeugdigen en hun ouders worden aangeboden.

Forensische orthopedagogiek richt zich dus vooral op kwaliteit. Door de huidige bezuinigingen en de overgang van Jeugdzorg naar de gemeentes in 2015 komt de kwaliteit van het aanbod voor jeugdigen en hun ouders echter onder druk te staan. Er dreigt niet langer voor kwaliteit gekozen te worden, maar voor een lage prijs. Reclame over vermeende effecten van bepaalde interventies dreigt de boventoon te gaan voeren, waarbij de onderbouwing van deze beweringen naar de achtergrond verdwijnt. Deze zorgelijke ontwikkeling is volgens Hendriks schadelijk voor het imago van de jeugdzorg in het algemeen en voor jeugdigen en hun ouders die moeten kunnen rekenen op kwalitatief goede zorg.

Dhr. prof. dr. J. Hendriks, bijzonder hoogleraar Forensische Orthopedagogische Diagnostiek en Behandeling: Joost houdt niet van haarlemmerolie - feiten en fabels in de forensische orthopedagogiek.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij.