Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De toekomst van de moderne veredeling van gewassen ligt in de exploitatie van de kennis over erfelijke eigenschappen. Dit stelt Joost Keurentjes in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement De noodzaak van kwantitatieve genetica voor moderne plantenveredeling
Datum 30 januari 2014
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Dhr. prof. dr. Joost Keurentjes, medewerker FNWI, hoogleraar Toegepaste kwalitatieve genetica
Foto: Jeroen Oerlemans

De wereldwijde productie van voldoende hoogwaardig voedsel staat voor een grote uitdaging vanwege de almaar groeiende mondiale bevolking. Nederland heeft altijd een vooraanstaande positie ingenomen in de veredeling en teelt van kwalitatief hoogstaande tuin- en landbouwgewassen. Deze leidende positie is deels te danken aan de enorme investeringen in innovatie en productontwikkeling door de groene sector. De technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA-onderzoek gaan echter razendsnel en de eeuwenoude traditionele manier van veredelen, met selectie op het eindproduct, verschuift naar een geoptimaliseerde voorspelbare wijze door gebruik te maken van de kennis over erfelijke eigenschappen. Het merendeel van de meest geteelde gewassen kent echter een uiterst gecompliceerd genoom en ook de eigenschappen waarop veredeld wordt, kenmerken zich door een complexe genetische structuur.

Het moge duidelijk zijn, beargumenteert Keurentjes, dat voor de gerichte veredeling van deze zogenoemde kwantitatieve eigenschappen nog veel kennis en kunde ontwikkeld moet worden. Door hier vroeg op in te springen kan de Nederlandse sector zijn belangrijke rol in het oplossen van het mondiale voedselvraagstuk blijven spelen.

Dhr. prof. dr. ing. J.J.B. Keurentjes, bijzonder hoogleraar Toegepaste kwantitatieve genetica: To Reap What is Sown; the Eminent Need for Quantitative Genetics in Modern Breeding.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij.