Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Technologische ontwikkelingen binnen de longendoscopie bieden een veelbelovend perspectief voor de diagnostiek naar en behandeling van diverse longziekten, laat Jouke Annema zien in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Technologische ontwikkelingen bieden longgeneeskunde veelbelovende toekomst
Datum 14 maart 2014
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Jouke Annema, hoogleraar AMC
Foto: Jeroen Oerlemans

Longkanker, sarcoïdose, astma en COPD zijn veelvoorkomende ziekten. Voor het stellen van een juiste diagnose van een vlek op de long of vergrote lymfeklieren in de borstkas vindt jaarlijks bij meer dan tienduizend patiënten in Nederland endoscopisch weefselonderzoek plaats. Door innovatieve apparatuur in combinatie met geluidsgolven is de trefzekerheid van de diagnosestelling de laatste jaren sterk verbeterd. Hierdoor kunnen operaties vaak worden vermeden.

Nieuwe endoscopische ontwikkelingen geven ook zicht op veelbelovende behandelmethoden voor patiënten met ernstige vormen van astma en COPD. Bij geselecteerde patiënten kan de kwaliteit van leven hierdoor sterk verbeteren.

De weg van technologieontwikkeling naar succesvolle toepassing in de klinische praktijk is volgens Annema echter vol hindernissen door een complex van factoren en soms tegenstrijdige belangen.

Multidisciplinaire en internationale samenwerking zijn bij deze innovatieve onderzoeken de sleutel tot succes. Annema vindt dat de opleiding van longartsen en de organisatie van de longendoscopische praktijk aan herijking toe zijn om deze complexe zorg op hoog niveau te verlenen en te borgen.

Dhr. prof. dr. J.T. Annema, hoogleraar Pulmonale Endoscopie: Kijkonderzoek in de Longziekten, nieuwe vergezichten.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij.