Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In zijn oratie gaat Willem Mulder in op de veelbelovende toepassingen van de nanogeneeskunde (de toepassing van nanodeeltjes voor het gericht afleveren van diagnostische materialen of geneesmiddelen) in de cardiovasculaire geneeskunde. Hij besteedt in het bijzonder aandacht aan het onderdrukken van vaatwandontstekingen met behulp van nanodeeltjes.

Kerngegevens van evenement Nanogeneeskunde veelbelovend voor cardiovasculaire ziekten
Datum 8 mei 2014
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
dhr. prof. dr. Willem Mulder, hoogleraar AMC, Nanatechnologie toegepast binnen e vasculaire Geneeskunde
Foto: Jeroen Oerlemans

Nanotechnologie houdt zich bezig met het ontwikkelen en bestuderen van nanodeeltjes; bolletjes die ongeveer duizend keer kleiner zijn dan de dikte van een menselijke haar. Vaak bezitten nanodeeltjes unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor zeer uiteenlopende en technologisch hoogwaardige toepassingen, zoals LED-verlichting of een ultrasnelle telefoonoplader.

Binnen de geneeskunde kunnen nanodeeltjes bijvoorbeeld worden ingezet voor het verpakken, veilig vervoeren en gericht afleveren van geneesmiddelen in het lichaam. In de oncologie worden de deeltjes veelvuldig gebruikt om chemo specifiek aan tumorcellen af te leveren, waarbij tegelijkertijd heftige bijwerkingen kunnen worden verminderd. Ondanks zijn potentie staat de ontwikkeling van de nanogeneeskunde voor cardiovasculaire ziekten nog in de kinderschoenen. Een interessante toepassing is onder andere om met behulp van nanodeeltjes en MRI ontstekingscellen in de vaatwand af te beelden.

Aan de hand van sprekende, persoonlijke en niet-wetenschappelijke voorbeelden, gaat Mulder in op algemene factoren die ten grondslag liggen aan wetenschappelijke vooruitgang, met name binnen een sterk door innovatie gedreven vakgebied als de nanogeneeskunde. Hierbij ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor de passie van de individuele onderzoeker.

Dhr. dr. W.J.M. Mulder, hoogleraar Nanotechnologie, toegepast binnen de Vasculaire Geneeskunde: Cardiovasculaire nanogeneeskunde: Een kleine oplossing voor een groot probleem.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij