Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Er moet binnen de dementiezorg een alternatieve benadering komen die het belang van de cliënt voorop stelt. Dat stelt Anne-Mei The in haar oratie.

Kerngegevens van evenement Alternatieve benadering binnen dementiezorg moet belang van cliënt voorop stellen
Datum 12 juni 2014
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Mw. prof. dr. (Anne-Mei) The, medewerker FMG,  hoogleraar Langdurige zorg en dementie
Foto: Jeroen Oerlemans

The (onder meer auteur van het boek In de wachtkamer van de dood) gaat in op de bijdrage die antropologisch onderzoek kan leveren aan de huidige zorg voor mensen met een dementie. Zij schetst hoe de samenleving in transitie is en hoe oude waarden aan vervanging toe zijn. Dit geldt ook voor de medische zorg en voor de wetenschap met betrekking tot dementie.

In de huidige samenleving is er een overheersende aandacht voor de behandeling van dementie: onderzoek naar schadelijke gevolgen van vroeg-/overdiagnostiek, tegen beter weten in naarstig blijven zoeken naar de pil die genezing biedt en steun door de overheid in de vorm van het Deltaplan Dementie. De vele jaren van dagelijks leven met kwetsbaarheid van mensen met een dementie worden volgens The onderbelicht.

Er is echter een paradigmaverschuiving gaande, van medisch naar sociaal, van ‘beter maken’ naar ‘leven met’. In haar oratie plaatst The kritische kanttekeningen en presenteert zij alternatieven. Zij pleit voor duurzame dementiezorg, waarbij niet de kortetermijnbelangen van de aanbieders voorop staan maar wordt ingespeeld op de behoeften van cliënten zelf. Deze zorgvorm vraagt om een combinatie van wetenschap en praktijk, zoals ontwikkeld wordt in het onderzoeksprogramma ‘Long-term Care and Dementia’. Aio’s, hogeschoolonderzoekers, onderzoeksjournalisten en praktijkpartijen zijn hierbij betrokken.

Mw. prof. dr. B.A.M. The, bijzonder hoogleraar Langdurige zorg en dementie: Leven met dementie; van verhalen naar inzicht.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij