Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Hoe is in het verleden het recht ingezet in pogingen van de staat om ‘raciaal’ en ‘etnisch’ gemengde relaties en huwelijken te voorkomen? Wat is de betekenis daarvan voor het huidige migratierecht? Deze vragen staan centraal in de oratie van Betty de Hart.

Kerngegevens van evenement Onwaarschijnlijke koppels: regulering van gemengde huwelijken
Datum 13 juni 2014
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
mw. prof. dr. Betty de Hart, medewerker FdR, hoogelaar Migratierecht
Fotograaf: Jeroen Oerlemans

Bij interraciale huwelijksverboden denken we in de eerste plaats aan de Verenigde Staten en de periode van de slavernij. Maar ook Nederland heeft  interraciale huwelijksverboden gekend, in de koloniën Suriname en Nederlands-Indië. Gemengde huwelijken van joden met niet-joden waren niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog verboden, maar ook ten tijde van de Nederlandse Republiek, hoewel vanuit heel verschillende motieven. Daarnaast zijn in Nederland andere juridische middelen gebruikt om gemengde huwelijken tegen te gaan: juridische segregatie naar plaats, regulering van de juridische gevolgen, huwelijksvoorlichting en het migratierecht.

In haar oratie gaat De Hart in op deze vormen van regulering van seks, relaties en huwelijken tussen groepen die als ‘raciaal’ of  ‘etnisch’ gemengd werden beschouwd in het Nederlandse recht. Ze geeft historische voorbeelden, zoals de sluiting van zogenoemde ‘Negercabarets’ in de jaren dertig van de twintigste eeuw en de maatregelen tegen Nederlands-Chinese huwelijken in de periode 1930-1945. De staat poogde gemengde relaties en huwelijken tegen te gaan vanuit verschillende motieven: bescherming van de natie, van economische belangen en van het monogame huwelijksideaal. De Hart betoogt dat ook het tegenwoordige Europese en Nederlandse migratierecht nog altijd zijn gestoeld op denkbeelden over gemengde relaties als ‘onwaarschijnlijke koppels’.

De oratie vindt plaats op de dag na LovingDay.NL (12 juni in De Balie, Amsterdam). Stichting LovingDay.NL is een platform voor onderzoekers en andere geïnteresseerden in gemengde relaties en gezinnen in Nederland. Jaarlijks worden op Loving Day kwesties en vragen verkend waarmee gemengde relaties en gezinnen tegenwoordig te maken hebben.

Zie ook LovingDay.nl.

De leerstoel Migratierecht wordt mede mogelijk gemaakt door de stichting Ammodo.

Mw. prof. dr. B. de Hart, hoogleraar Migratierecht: Onwaarschijnlijke koppels. Regulering van gemengde seks en huwelijken van de Nederlandse koloniën tot Europees migratierecht.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij