Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Ons energiesysteem moet de komende jaren radicaal veranderen en onderzoek naar energietechnologie moet geïntensiveerd worden. Alleen dan kan een oplossing worden geboden voor het klimaatprobleem. Toegepast en fundamenteel onderzoek zal hierbij moeten uitgaan van een multidisciplinaire benadering, stelt Bob van der Zwaan in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Oplossing klimaatprobleem vraagt om multidisciplinaire aanpak
Datum 3 september 2014
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
dhr. prof. dr. Bob van der Zwaan, hoogleraar FNWI
Foto: Dirk Gillissen

Klimaatverandering is een complex fenomeen en kent veel verschillende aspecten. Zowel het probleem van klimaatverandering als de mogelijke oplossingen ervoor moeten daarom vanuit verschillende disciplines onderzocht worden en vergen dat wereldwijd gebruikte energietechnologie fundamenteel wordt aangepast. Ons huidige energiesysteem is grotendeels gebaseerd op fossiele brandstoffen. Een vereiste verandering hiervan naar meer duurzame energie is volgens Van der Zwaan op verschillende manieren te bewerkstellingen, bijvoorbeeld door middel van energiebesparingen en door het gebruik van energietechnologieën met een lage uitstoot van broeikasgassen. Hieronder vallen met name technieken gebaseerd op zonne- en windenergie, en mogelijk voorlopig ook meer controversiële methodes zoals het ondergronds opslaan van kooldioxide of kernenergie. Waarschijnlijk vormt geen enkele van deze technieken op zichzelf alleen de oplossing voor de problematiek rond klimaatverandering, en vrijwel zeker is een combinatie van methodes noodzakelijk. Volgens Van der Zwaan is nog grotendeels onduidelijk in welke onderlinge verhoudingen verschillende nieuwe energietechnologieën toegepast moeten worden, en welke kosten en andere uitdagingen de noodzakelijke transformatie van ons energiesysteem met zich meebrengt. Van der Zwaan zet de verschillende dimensies van dit mondiale vraagstuk uiteen, een kwestie die een van de grote uitdagingen vormt voor de mensheid in de 21e eeuw.

Dhr. prof. dr. B.C.C. van der Zwaan, bijzonder hoogleraar Sustainable Energy Technology: Energie en klimaatverandering: Uitdagingen en kansen in de 21e eeuw.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij