Niet iedereen die een traumatische ervaring meemaakt in de kindertijd, is vanzelfsprekend gedoemd de rest van het leven in angst en depressie te slijten. Ook geldt dat niet iedereen die thuis liefdevol werd opgevoed, vanzelfsprekend goed terechtkomt. Sommige kinderen zijn ontvankelijker voor negatieve én positieve gezinssituaties dan andere kinderen. Dat stelt Geertjan Overbeek in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Opvoeding en Ontvankelijkheid
Datum 10 oktober 2014
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
dhr. prof. dr. Geertjan Overbeek, medewerker FMG, hoogleraar pedagogiek
Foto: Jeroen Oerlemans

Veruit de meeste pedagogen en ontwikkelingspsychologen richten zich op het negatieve opvoedgedrag van ouders en probleemgedrag van kinderen. Er is een dominante focus op risico’s, kwetsbaarheden en problemen. Maar door deze eenzijdige gerichtheid op de vraag welke kinderen meer te lijden hebben van stress, werd over het hoofd gezien dat diezelfde kinderen misschien ook meer kunnen profiteren van positieve gezinssituaties. Mogelijk zijn sommige kinderen niet zozeer kwetsbaar, als wel meer ontvankelijk – for better and for worse.

Overbeek onderzoekt of een verhoogde ontvankelijkheid genetisch bepaald is en of opvoeding uitsluitend sterke effecten heeft op kinderen als zij specifieke ‘ontvankelijkheidsgenen’ hebben. Een slimme manier om dit te onderzoeken is door te kijken naar de effecten van trainingen voor  ouders van kinderen met opstandig of agressief gedrag.

Dhr. prof. dr. G. Overbeek, hoogleraar Pedagogiek: Opvoeding en Ontvankelijkheid.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie