Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Francesco Berto bespreekt in zijn oratie de relatie tussen de logica (de theorie van geldig redeneren) en de metafysica (de theorie waarin de aard van de werkelijkheid centraal staat). Deze disciplines zijn vaak van elkaar gescheiden gehouden, ook in het Nederlandse filosofische landschap. Ten onrechte, stelt Berto.

Kerngegevens van evenement De metafysische basis van logica
Datum 14 november 2014
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Francesco Berto
Foto: Jeroen Oerlemans

Logica en metafysica staan aan de basis van de wijsbegeerte. Ze hebben beide te maken met twee fundamentele behoeften van de mens: enerzijds om alles constant te beredeneren en anderzijds om vragen te stellen bij de zin, de structuur en de fundamenten van de wereld om ons heen. Veel hedendaagse filosofie is gericht op het uiteen houden van de twee disciplines. Metafysici willen niet door de logica beperkt worden en logici willen zich niet bezig hoeven houden met metafysische vragen.

Berto betoogt dat een dergelijke houding op een misvatting berust. Hij beargumenteert dat de logica berust op de metafysica, voor zover we vasthouden aan het traditionele begrip van logische wetten en gevolgtrekkingsprincipes in alle mogelijke omstandigheden. Maar wat zijn omstandigheden in deze context? Dit is een cruciale, metafysische vraag, omdat hij te maken heeft met de grenzen van hoe de wereld er wel of niet uit kan zien.

Dhr. prof. dr. F. Berto, hoogleraar Wijsbegeerte, in het bijzonder metafysica en geschiedenis van de filosofie: The Metaphysical Basis of Logic.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang gratis