Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Evidence-based dermatologie kan de kwaliteit en efficiëntie van zorg voor dermatologische patiënten met inflammatoire huidziekten - zoals psoriasis en eczeem - verbeteren. Dit betoogt Phyllis Spuls in haar oratie.

Kerngegevens van evenement Evidence-based dermatologie verbetert zorg
Datum 20 november 2014
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
mw. Phyllis Spuls, medewerker AMC, hoogleraar Evidence-based dermatologie
Foto: Jeroen Oerlemans

Door systematisch beschikbaar bewijs voor klinische vragen kritisch te beoordelen en samen te vatten kan de zorg binnen de dermatologie verbeterd worden. De samenvattingen (reviews) vormen de basis voor richtlijnen. Op die manier worden hiaten in het bewijs (evidence) duidelijk. Met een geprioriteerde wetenschapsagenda kan prospectief onderzoek worden opzet en uitgevoerd met academici en niet-academici in een researchnetwerk. Dit leidt tot snellere zorginnovatie. De kwaliteit van onderzoek kan verbeteren door goed opgezet, uitgevoerd en gerapporteerd onderzoek. Het ontwikkelen en harmoniseren van diagnostische criteria en uitkomsten draagt hier volgens Spuls aan bij. Zo heeft het internationale initiatief Harmonising Outcome Parameters for Eczema (HOME) een werkwijze ontwikkeld voor Core Outcome Sets (COS).

Uit dit alles vloeien zorgpaden met keuzehulpen en behandeldoelen voort, gebaseerd op het best voorhanden bewijs. Zorgpaden en samenwerking – multidisciplinair en tussen de eerste, tweede en derde lijn – maakt maatwerk voor patiënten mogelijk. Dit draagt uiteindelijk bij aan de verbetering van gepersonaliseerde geneeskunde, met betere therapietrouw, duidelijke behandeldoelen en efficiëntere zorg.

Phyllis Spuls vertelt over haar onderzoek.

Mw. prof. dr. P.I. Spuls, hoogleraar Evidence-based dermatologie, in het bijzonder inflammatoire dermatosen: De binnen- en buitenkant van huidwijsheid.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij