Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De manier waarop de samenleving wordt ingericht, beïnvloedt de gezondheid van alle Nederlanders. Het wordt steeds duidelijker hoe die beïnvloeding verloopt, betoogt Anton Kunst in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Betere leefomstandigheden leiden tot betere volksgezondheid
Datum 3 december 2014
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
dhr. Anton Kunst, hoogleraar AMC, Sociale Epidemiologie
Foto: Dirk Gillissen

Nederlanders met een lage opleiding of een laag inkomen hebben vaker te kampen met gezondheidsproblemen. Dit komt niet alleen door verschillen in persoonlijke factoren zoals persoonlijke vaardigheden en leefstijl, maar ook door verschillen in leefomstandigheden. Steeds duidelijker is dat de gezondheid wordt bepaald door de omstandigheden waarin iemand opgroeit, woont en werkt. Door verbetering van die leefomstandigheden kan veel ziekte en leed in Nederland worden voorkomen. Het is echter nog niet precies duidelijk hoe dit kan. Kunst stelt dat dankzij nieuw onderzoek wel steeds begrijpelijker wordt wanneer investeringen in betere leefomstandigheden leiden tot een betere volksgezondheid. Veel kan worden geleerd van ‘natuurlijke experimenten’. Hierbij veranderen de leefomstandigheden van mensen plotseling als gevolg van bijvoorbeeld nieuwe beleidsmaatregelen. Evaluaties tonen aan dat zulke veranderingen leiden tot veranderingen in gezondheid en gedrag van de betrokkenen. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe technieken en gegevensbronnen kunnen de evaluaties in de komende jaren steeds beter worden uitgevoerd. Volgens Kunst kan zo steeds preciezer kan worden voorspeld welke beleidsmaatregelen leiden tot winst in de volksgezondheid, en welke maatregelen de gezondheid juist schaden.

Prof. dr. A.E. Kunst, hoogleraar Sociale Epidemiologie: Over de bomen en het bos: evalueren van natuurlijke experimenten in de volksgezondheid.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij