Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Axel Hagedorn behandelt tijdens zijn oratie de 'Corporate Governance Codes' in Nederland en Duitsland. Corporate governance, of goed ondernemingsbestuur, is een centraal maatschappelijk thema sinds grote boekhoudschandalen zoals Enron en Worldcom. Deze schandalen versnelden de invoering van Corporate Governance Codes voor beursgenoteerde ondernemingen aan het begin van deze eeuw.

Kerngegevens van evenement Corporate Governance Codes in Nederland en Duitsland
Datum 21 januari 2015
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Axel Hagedorn
Fotograaf: Jeroen Oerlemans

De codes in Duitsland en Nederland verschillen in grote mate qua structuur en inhoud. Anders dan men misschien zou verwachten omvat de Nederlandse code ongeveer 19 duizend woorden en de Duitse slechts 3500 woorden. Tegelijkertijd beweren de opstellers van de codes in Nederland en Duitsland dat deze de internationale standaarden van corporate governance weergeven.

Hagedoorn behandelt en verklaart een aantal verschillen tussen de twee codes. Ook beantwoordt hij de vraag of meer regelgeving in de Nederlandse code ten opzichte van de Duitse code ook tot meer transparantie en integriteit van bestuurders en toezichthouders leidt. Hagedoorn verdiept de thematiek aan de hand van de verschillen in de twee buurlanden wat betreft niet-beursgenoteerde ondernemingen. Met het concrete voorbeeld van corporate governance van woningcorporaties in beide landen wordt duidelijk gemaakt dat de invoering van een Corporate Governance Code voor woningcorporaties in Nederland niet tot meer transparantie en integriteit in die sector heeft geleid. Dit terwijl bij woningcorporaties zonder Corporate Governance Code in Duitsland falend bestuur en toezicht van vergelijkbare omvang tot nu toe niet bekend is.

Prof. dr. A. Hagedorn, bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen: Corporate Governance – een Nederlands-Duits rechtscultureel perspectief.

Deelname

Toegang vrij 

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam