Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In recente discussies over digitalisering ligt de nadruk vooral op intelligente digitale technologieën die in toenemende mate het werk in organisaties automatiseren. Niet al het werk kan echter worden geautomatiseerd. Een alternatieve manier van digitalisering is het organiseren en samenbrengen van kennis en creativiteit met behulp van digitale platforms. Beide vormen van digitalisering kunnen grote gevolgen hebben voor organisaties en voor de economie in het algemeen, betoogt Peter van Baalen.

Kerngegevens van evenement Digitalisering in organisaties
Datum 13 februari 2015
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Dr. P.J. (Peter) van Baalen
Fotograaf: Jeroen Oerlemans

Digitalisering stelt organisaties voor grote en boeiende uitdagingen. De technische mogelijkheden zijn fascinerend en lijken vrijwel eindeloos. In zijn oratie bespreekt Van Baalen twee perspectieven voor organisaties: representatieve digitalisering en generatieve digitalisering. Bij representatieve digitalisering worden oplossingen in eerste instantie gezocht in het ontwikkelen en toepassen van slimme digitale technologieën ter vervanging van bestaande activiteiten. De verwachtingen ten aanzien van deze slimme digitale technologieën zijn erg hoog gespannen. Volgens Van Baalen wellicht te hoog. Uiteindelijk zullen deze technologieën moet worden geaccepteerd in organisaties.

Bij generatieve digitalisering ligt het accent op het organiseren en samenbrengen van kennis en creativiteit met behulp van digitale platforms. Voorbeelden hiervan zijn de platforms van Wikipedia, open source communities en sociale media. Voor veel organisaties zal het niet eenvoudig zijn een digitaliseringsstrategie te ontwikkelen. Oude, bestaande IT-infrastructuren belemmeren dit in veel gevallen. Een digitale transformatie is dikwijls nodig om zowel representatieve als generatieve digitale technologieën te adopteren. 

Dhr. dr. P.J. van Baalen, hoogleraar Information Management and Digital Organisation: Digitaliserende Organisaties.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam