Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Om waterbeheer te verbeteren is inzicht nodig in hoe waterverdelingen tot stand komen. Dit kan leiden tot nieuwe, bescheidener vormen van waterexpertise, stelt Margreet Zwarteveen.

Kerngegevens van evenement Politiek en praktijk van waterbeheer
Datum 27 februari 2015
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
mw. prof. dr. Margreet Zwarteveen, hoogleraar Watermanagement, FMG
Fotograaf: Dirk Gillissen

Hoe kan water rechtvaardiger, duurzamer en efficiënter worden verdeeld? Door teruglopende hoeveelheden en een groeiende vraag wordt deze kwestie steeds urgenter. Paradoxaal genoeg dringen voorgestelde oplossingen - door hun combinatie van marktdenken, globalisering en het toeschrijven van schaarste aan natuurlijke oorzaken - verdelingsvraagstukken naar de achtergrond, terwijl verschillen in toegang tot water toenemen. Zwarteveen presenteert een manier van omgaan met water die de verdeling ervan, en de maatschappelijke organisatie die deze verdeling veronderstelt en teweegbrengt, zichtbaarder en explicieter maakt.

In plaats van generieke en vaak normatieve ordeningen, stelt Zwarteveen dat studies van alledaagse praktijken een vruchtbaarder basis vormen om inzicht te verwerven in hoe waterverdelingen tot stand komen. Zulk inzicht kan vervolgens de basis vormen voor het ontwikkelen van vormen van waterexpertise die erkennen dat kennis altijd plaatsgebonden en politiek is, en dat oplossingen voorlopig, rommelig en het resultaat van onderhandelingen zijn.

Mw. prof. dr. M.Z. Zwarteveen, bijzonder hoogleraar Water Governance: Water reguleren en de samenleving ordenen. Politiek en praktijk van waterbeheer.

Deelname

Toegang vrij 

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam