Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Centralisatie van uro-oncologische zorg resulteert in betere uitkomsten, betoogt Maria Laguna Pes in haar oratie. Hierdoor kunnen nog betere maatwerkbehandelingen voor elke patiënt gewaarborgd worden.

Kerngegevens van evenement Centralisatie uro-oncologie waarborgt maatwerk
Datum 27 mei 2015
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
mw. Maria del Pilar Laguna Pes, hoogleraar AMC, Urologische oncologie
Fotograaf: Dirk Gillissen

Urologie wordt als een van de kleinere chirurgische specialismen gezien. Het toekomstige belang van de specialisatie wordt echter onderschreven door de toegenomen levensverwachting, de veranderde verwachtingen van patiënten en de behoefte aan behoud van kwaliteit van leven bij behandeling. We bevinden ons volgens Laguna Pes op een kruispunt in de tijd waar belangrijke veranderingen in de gezondheidszorg plaatsvinden. Superspecialisatie en het bewustzijn dat centralisatie van zorg ten faveure van patiënten komen spelen hierin een belangrijke rol. Om de veranderingen te realiseren zullen alle betrokkenen hiertoe samenwerken: artsen, verzekeraars en belangenbehartigers voor patiënten. De veranderingen vereisen niet alleen persoonlijke en institutionele inzet, maar bovenal een nieuwe kijk op ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg waarbij samenwerking centraal staat.

‘Meer is beter’, stelt Laguna Pes, in die zin dat centralisatie van ingrepen resulteert in optimalisatie van behandelresultaten. Dit is in het bijzonder van toepassing op hoogcomplexe oncologische ingrepen waaronder prostaat-, nier- en blaaskankerbehandelingen. Anderzijds is ‘minder meer’: urologie is een specialisme dat sterk verbonden is met technologieën en met de introductie van minder invasieve (orgaan-sparende) behandelingen is het behoud van kwaliteit van leven duidelijk toegenomen.

Mw. prof. dr. M.P. Laguna Pes, hoogleraar Urologische oncologie: Meer is Beter en Minder is Meer.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam