Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Terwijl religie in Afrika een belangrijke factor is geworden in de strijd tegen de hiv/aids- epidemie, zijn moderne christelijke groeperingen geïnteresseerd geraakt in het uitdragen van romantische ideeën omtrent relaties en seksualiteit. In zijn oratie gaat Rijk van Dijk in op de groeiende belangstelling die christelijke groeperingen in Afrika hebben voor romantiek.

Kerngegevens van evenement Opkomst van ‘geloof in romantiek’ bij Afrikaanse christenen
Datum 24 juni 2015
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
dhr. prof. dr. Rijk van Dijk, mederwerker FMG, hoogleraar Religie en seksualiteit in Afrika
Fotograaf: Jeroen Oerlemans

Het christendom in Afrika kent vele vormen, maar wordt gekenmerkt door de vaak strikte opvattingen over seksualiteit en relaties. Opmerkelijk is dat deze opvattingen zich recentelijk meer en meer modelleren naar globale en middenklasse-noties van romantische liefde en een moderne levensstijl. In een context waarin religie een belangrijke factor is geworden in de strijd tegen de hiv/aids-epidemie, doen zich ingrijpende veranderingen voor in de wijze waarop christenen ideeën omtrent relaties, seksualiteit en gevoelens ontwikkelen. Moderne christelijke groeperingen worden niet alleen bepaald door deze romantische ideeën, maar geven ook een bepaalde vorm aan deze romantiek. Van Dijk staat stil bij de vraag hoe de opkomst van een ‘geloof in romantiek’ kan worden geïnterpreteerd, vooral gelet op de aantrekkingskracht die hier vanuit gaat voor jongere generaties in delen van Afrika.    

Dhr. prof. dr. R.A. van Dijk, bijzonder hoogleraar Religie en seksualiteit in Afrika: Faith in Romance. Toward an Anthropology of Romantic Relationships, Sexuality and Responsibility in African Christianities.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam