Een open en intensieve samenwerking tussen de neonatale intensivecare-afdelingen is een essentiële voorwaarde om de kansen voor zieke te vroeg geborenen verder te verbeteren. Dit stelt Anton van Kaam in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Samenwerking neonatale ic’s nodig
Datum 26 juni 2015
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
dhr. prof. dr. Anton van Kaam, hoogleraar Neonatologie, AMC
Fotograaf: Dirk Gillissen

De kansen van zieke te vroeg geboren kinderen zijn de afgelopen vijftig jaar enorm verbeterd. Als gevolg hiervan is de zwangerschapsduur waarna kinderen actief behandeld worden, stapsgewijs verlaagd naar 24 weken. Het risico op overlijden of overleven met handicaps bij deze extreem vroeggeboren kinderen is echter groot. De kwaliteit van zorg moet dus verder omhoog, betoogt Van Kaam. Kansen om dit in Nederland te realiseren zijn klinisch multicenter-onderzoek, benchmarking, invoering van kwaliteitsindicatoren en centralisatie van zogenoemde hoogcomplexe, laagvolume-zorg. Deze kansen kunnen alleen benut worden door een open en intensieve samenwerking tussen de neonatale ic-afdelingen in Nederland.

Dhr. prof. dr. A.H.L.C. van Kaam, hoogleraar Neonatologie: Eerlijk zullen we alles delen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie