Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Civielrechtelijke verjaring van internationale misdrijven is niet meer van deze tijd. Net als dat de daders tot in lengte van jaren kunnen worden vervolgd, moeten slachtoffers zonder tijdslimiet hun schade kunnen verhalen, stelt Liesbeth Zegveld in haar oratie.

Kerngegevens van evenement Civielrechtelijke verjaring van internationale misdrijven
Datum 13 november 2015
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
mw. prof. dr. Liesbeth Zegveld, medewerker FdR, hoogleraar War Reparations
Fotograaf: Jeroen Oerlemans

Zegveld bespreekt het verhaal van Rebas Kadir, die op zijn vierde jaar werd verminkt bij een gifgasaanval op Halabja, een Koerdische stad in het noorden van Irak. De Nederlandse zakenman Frans van Anraat heeft een wezenlijk bijdrage geleverd aan de chemische wapens in Irak waardoor Rebas Kadir werd verminkt. In 2007, twintig jaar na zijn gifgasleveringen, veroordeelde het Gerechtshof Den Haag Van Anraat voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven. Hij zit op dit moment een gevangenisstraf van 16,5 jaar uit.

Toen Van Anraat werd vervolgd, wilden Kadir en andere slachtoffers hun schade op hem verhalen, maar civiele vorderingen verjaren naar Nederlands recht. Ook als ze voortkomen uit internationale misdrijven zoals oorlogsmisdrijven of genocide. De dader kan tot in lengte van jaren worden berecht, maar civiele vorderingen hebben een houdbaarheidsdatum. Voor sommige slachtoffers bleek de verjaring een onneembare hobbel.

De wetgever moet in actie komen. De wetgever heeft tot nu toe – wellicht mede om mogelijke aansprakelijkheid van de staat zelf af te weren – vooral aandacht gehad voor het strafrecht. De overheid heeft vooral behoefte aan het stellen van daden bij ernstige misdrijven in de vorm van vervolging. Het is tijd om slachtoffers via het civiele recht vergelijkbare mogelijkheden te geven, aldus Zegveld.

Mw. prof. dr. L. Zegveld, hoogleraar War Reparations: Civielrechtelijke verjaring van internationale misdrijven.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam