Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het centrale onderwerp in de oratie van Noam Zelcer is het metabolisme van lipiden, in het bijzonder de rol van een verstoord metabolisme in het ontstaan van ziekten.

Kerngegevens van evenement De rol van lipiden
Datum 8 juni 2017
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Zelcer, Noam, hoogleraar AMC, Molecular Regulation of Metabolism
Foto: Dirk Gillissen

Lipiden oftewel vetten zijn essentiële componenten van cellen, legt Zelcer uit. Lipiden worden onder andere gebruikt voor celmembranen, om energie in op te slaan en om signalen door te sturen. Cellen hebben verschillende mechanismen om de hoeveelheid en de balans tussen de verschillende soorten lipiden te bewaken. Een verstoord metabolisme van lipiden daarentegen levert een belangrijke bijdrage aan het ontstaan van menselijke ziektebeelden, zoals hart- en vaatziekten en metabolische ziekten.

Zelcer doet voornamelijk onderzoek naar de moleculaire mechanismen die het cholesterolniveau bepalen. In dit licht kijkt hij naar de balans tussen de aanmaak, de opname en de uitscheiding van cholesterol. Daarbij focust hij met zijn onderzoeksgroep op nieuwe genen die een belangrijke bijdrage leveren aan dit proces. Zelcer verwacht zo een beter begrip te krijgen van de rol van cholesterol in het reguleren van verscheidene processen op celniveau en van de manier waarop verstoord cholesterolmetabolisme bijdraagt aan het ontstaan van ziektebeelden. 

Dhr. prof. dr. N. Zelcer, hoogleraar Molecular Regulation of Metabolism: The Curious Case of Lipids.

 

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam