Economische cijfers – over bijvoorbeeld inflatie, overheidsschulden of werkeloosheid – zijn niet zo objectief als zij lijken, stelt Daniel Mügge in zijn oratie. Er zitten politieke keuzes achter de meetmethodes die wij aanhouden. Als die cijfers aangehaald worden in beleid en media, is het daarom essentieel dat beleidsmakers, burgers en journalisten beter begrijpen wat de consequenties zijn van die keuzes, hoe die keuzes tot stand komen, en wie ze eigenlijk neemt.

Kerngegevens van evenement Politieke keuzes beïnvloeden economische cijfers
Datum 16 juni 2017
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Mügge, Daniël, hoogleraar FMG
Foto: Dirk Gillissen

Wij zijn omgeven door economische cijfers – inflatiegraadmeters, schuldenpeilen, groeiverwachtingen, handelsbalansen, werkeloosheidscijfers, enzovoort. Zij zijn het fundament voor beleidsbeslissingen in Brussel en Den Haag. En burgers en journalisten leunen op die cijfers om te achterhalen hoe onze economie presteert.

Economische cijfers zijn echter niet zo objectief als zij lijken. Deze cijfers zijn afhankelijk van de wijze waarop abstracte concepten zoals overheidsschulden worden ingevuld en kunnen daardoor erg variëren. Mügge laat zien hoeveel onzekerheid in officiële economische statistieken zit en wat de vaak arbitraire keuzes achter specifieke indicatoren zijn.

De keuze voor de ene formule om iets als inflatie te berekenen dan voor een andere heeft vaak tastbare consequenties – bijvoorbeeld als pensioenen of uitkeringen aan inflatiepeilen gekoppeld zijn. Of als wij collectief economische groei verkeerd inschatten. Daarom moeten wij zowel de oorzaken als ook de consequenties van die keuzes beter begrijpen, betoogt Mügge. Hij laat zien welke inzichten het onderzoek tot nu toe heeft opgeleverd.

Meer over het onderzoek van Mügge: www.fickleformulas.org

De voertaal is Engels.

Dhr.  prof. dr. D. K. Mügge, hoogleraar Politieke Arithmetiek: The Political Underbelly of Economic Measurements: Why we quantify our economies the way we do.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411