Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Spontane vroeggeboorte, groeivertraging en aangeboren afwijkingen zijn de belangrijkste oorzaken van perinatale sterfte. Daarnaast geven al deze complicaties een grotere kans neurologische schade op lange termijn. De maatschappelijke impact hiervan is groot, evenals de financiële implicaties, legt Eva Pajkrt uit in haar oratie.

Kerngegevens van evenement Verlagen van perinatale sterfte
Datum 9 juni 2017
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Pajkrt, Eva, hoogleraar AMC, Verloskunde
Foto: Dirk Gillissen

Op basis van risicofactoren is een aantal strategieën denkbaar om deze complicaties sterk te verminderen. De allerbeste manier is door middel van primaire preventie. Daarnaast is een belangrijke rol weggelegd voor screening en diagnostiek. De toenemende postnatale therapeutische mogelijkheden om kinderen met aangeboren afwijkingen te behandelen, maakt dat prenatale detectie bijdraagt aan de gezondheid van de baby. 

Ook is er een toenemend besef dat vroeggeboorte en intra-uteriene groeivertraging reeds in een vroegtijdig stadium opgespoord kunnen worden. Tijdige detectie kan ertoe bijdragen dat deze complicaties potentieel voorkomen kunnen worden, hetzij door behandeling, hetzij door het instellen van intensieve foetale monitoring. Pajkrt betoogt hoe de prenatale diagnostiek en foetale echoscopie een bijdrage kunnen leveren aan het verlagen van de perinatale sterfte.

Mw. prof. dr. E. Pajkrt, hoogleraar Verloskunde: Wat je niet weet, zie je niet.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam